Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Verslag regiobijeenkomst Ben ik in Beeld? Zwolle - 22 maart 2016

30 maart 2016
Verslag regiobijeenkomst Ben ik in Beeld? Zwolle - 22 maart 2016
">
De laatste regiobijeenkomst over het thema 'Informatievoorziening en voorlichting' vond plaats in Zwolle bij de Katholieke Pabo. Hieronder een kort verslag.

Aftrap Lobke Mosterd

Lobke Mosterd, opleidingsmanager van de Katholieke Pabo Zwolle, trapte de bijeenkomst af door het publiek een inkijkje te geven hoe voorlichting door de KPZ wordt georganiseerd. Lobke geeft aan dat het belangrijk is aankomend studenten bij de voorlichting mee te geven dat ze kritisch moeten kijken. Ze komen omdat ze leraar willen worden, maar weten niet wat hier allemaal nog meer bij komt kijken. Het gaat niet alleen om lessen voorbereiden en les geven, maar ook leerlingen begeleiden en activiteiten organiseren en vergaderen met collega’s. Ook de toelatingseisen worden besproken.

Wat aankomend studenten mogen verwachten komt ook aan bod. En wat de student wil en nodig heeft.  Het is vaak mogelijk dat hulp al in een vroeg stadium kan worden geregeld als de student tijdig zijn of haar behoefte aangeeft. Al is er natuurlijk altijd een spanningsveld wat je als instelling kunt bieden, en wat niet.

Fanny Koerts

Fanny Koerts is onder andere medeoprichter van Jimmy's: 'De plek waar jongeren terecht kunnen voor alles wat ze willen weten of doen. Jimmy’s is de schakelfunctie tussen professionele organisaties, ondernemers, creatieve geesten, jongeren met antwoorden en jongeren met vragen of plannen.' 

foto regiobijeenkomst Zwolle

Fanny vertelt over haar ervaringen hoe met de doelgroep tot oplossingen te kunnen komen: 'Jimmy’s is altijd van, voor en door jongeren. Het is geen plek waar ze alleen maar naartoe kunnen als het niet goed gaat. De jongeren willen dat het gaat over alle vragen en ideeën, dus ook de positieve dingen en dat het inclusief is, voor alle jongeren dus. Jimmy’s gaat over: ‘wat kan je wel? Waar wil je aan bijdragen? Waar heb je vragen over?’ Succesfactoren bij Jimmy’s zijn dan ook:

  • Gelijkwaardigheid (zowel professional als jongeren voegen waarde toe)
  • Co-creatie
  • Eigenaarschap
  • Inclusie
  • Springplanken en vangnetten (de verwachtingen bij participatie zijn vaak erg hoog)

De belangrijkste boodschap bij het inrichten en optimaliseren van informatievoorziening en voorlichting is dan ook om de doelgroep te betrekken.

Jasper Ebels en Carolien Danckaerts

Jasper Ebels en Carolien Danckaerts, beiden student en ambassadeurs van de Oogvereniging, vertellen wat studenten met een visuele beperking zoal tegenkomen. Belangrijk is het empoweren van studenten. Met name wanneer studenten speciaal onderwijs hebben gevolgd, zijn ze niet gewend om zelf voorzieningen te regelen. Hier ligt ook een taak voor het speciaal onderwijs.

Jasper en Carolien bespreken daarnaast oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Nieuwsgierig? zie de hand-out hiernaast.

 

Meer over dit onderwerp

Trainingen en bijeenkomsten

Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen deskundigheid over functiebeperkingen, voorzieningen en hulpmiddelen bevorderen. Zo kunnen (direct) betrokken medewerkers beter signaleren, begeleiden en doorverwijzen, zodat de studeerbaarheid voor de student verbetert.

Nieuws

Verslag regiobijeenkomst Ben ik in Beeld? Tilburg - 15 maart 2016

24-03-2016
Op 15 maart 2016 vond de tweede regiobijeenkomst plaats over het thema 'Informatievoorziening en voorlichting'. Het verslag en de presentaties zijn beschikbaar.
Lees verder over: Verslag regiobijeenkomst Ben ik in Beeld? Tilburg - 15 maart 2016 >>
Overzicht nieuws >>

Verslag regiobijeenkomst Ben ik in Beeld? Leiden - 10 maart 2016

14-03-2016
Op 10 maart 2016 vond de eerste regiobijeenkomst plaats over het thema 'Informatievoorziening en voorlichting'.
Lees verder over: Verslag regiobijeenkomst Ben ik in Beeld? Leiden - 10 maart 2016 >>
Overzicht nieuws >>
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies