Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Motie over psychische hulpverlening aan studenten aangenomen

08 november 2018
Motie over psychische hulpverlening aan studenten aangenomen
">
Alle hogescholen en universiteiten moeten goede en laagdrempelige steun bieden aan studenten met psychische problemen, vindt een grote meerderheid in de Tweede Kamer.

Het aantal studenten met psychische problemen lijkt de laatste jaren toegenomen, bleek in oktober uit een enquête van onder andere het Interstedelijk Studenten Overleg onder 35 studentenpsychologen. Bovendien verschilt het aantal studentenpsychologen per instelling: bij sommige universiteiten en hogescholen zijn ze nauwelijks te vinden en moeten studenten wel drie maanden wachten op een gesprek. 

Minister Bussemaker gaf eerder aan landelijke normen voor een aantal studentenpsychologen niet nodig te vinden. Ze zoekt de oplossing voor psychische problemen bij studenten liever in het creëren van een open klimaat waarin de studenten de vrijheid voelen om over problemen en teleurstellingen te praten.

De PvdA en de ChristenUnie namen hier geen genoegen mee en dienden een motie in. Zij deden een verzoek aan de regering om tot een plan van aanpak te komen door middel van overleg met instellingen in het hoger onderwijs, studentenpsychologen en studentenorganisaties over psychische problematiek bij studenten. Het doel om meer openheid over psychische problemen te creëren en goede, laagdrempelige psychische hulp op iedere hoge school of universiteit in Nederland te bieden.

De motie werd op 6 november 2018 door een grote meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

 
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies