Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website http://www.handicap-studie.nl

Peerbuddy's voor studenten met chronische aandoening

20 april 2017
Peerbuddy's voor studenten met chronische aandoening
">
Jongeren met een chronische aandoening stappen als ze 18 jaar worden over van de kinderarts naar een medisch specialist voor volwassenen. Deze transitie verloopt niet altijd gemakkelijk. Soms valt de overstap ook samen met het starten van een vervolgopleiding in een andere stad. Contact met iemand die uit eigen ervaring weet wat iemand te wachten staat kan dan helpen. Wijs jongeren met een chronische aandoening op de mogelijkheid van een peerbuddy!

 Jongeren met een chronische ziekte komen regelmatig bij de kinderarts. Jaar in jaar uit. Totdat zij 18 jaar worden. Uit onderzoek met jongeren blijkt dat deze fase van overstappen - de transitie van kindzorg naar volwassenenzorg - soms best moeilijk kan verlopen. Bij de kinderarts wordt alles voor je geregeld en als je 18 bent moet je (ineens) alles zelf doen. Zoals afspraken maken in het ziekenhuis. Maar ook hoe je met je ziekte of medicijnen omgaat.

Wat is een peerbuddy?

Een peerbuddy is een maatje en vertrouwenspersoon. Hij of zij heeft dezelfde ziekte of aandoening. Peerbuddy’s hebben zelf al de overstap van kindzorg naar volwassenenzorg meegemaakt. Door deze ervaring kunnen ze jongeren bij deze overgang steunen en begeleiden. Voor de periode van ongeveer een jaar wordt een studenten gekoppeld aan een buddy. Aan de hand van een vragenlijst wordt een buddy gezocht die zo goed mogelijk bij iemand past. Hierbij wordt gekeken naar voorkeuren in contact (app, mail, afspreken) en ook naar hobby’s en interesses.

Peerbuddy Laurence stelt zich voor aan studenten

 “Hoi! Ik ben Laurence en ben één van de peerbuddy’s! Toen ik 15 jaar oud was, werd ik ziek en bleek ik de ziekte van Crohn te hebben. Dit is een chronische ontstekingsziekte van je darmen. Dat was even flink schrikken! Er werd een behandeling gestart en ik maakte kennis met het ziekenhuisleven: artsen, verpleegkundigen, prikzusters, bezorgde ouders, enzovoort.

Ik merkte dat ik heel veel behoefte had aan informatie over mijn ziekte en ook graag wilde weten hoe ik hier het beste mee om kon gaan. Het leren omgaan heb ik in mijn tienerjaren voor een groot deel op eigen houtje gedaan en soms was dat best wel eens zwaar en moeilijk.

Achteraf denk ik dat het wel eens heel fijn zou zijn geweest als ik iemand gesproken had die wist hoe ik mij voelde en wat ik doormaakte. Helaas ben ik daar toen nooit actief naar op zoek gegaan, omdat ik ergens ook weinig behoefte had om uitgebreid over mijn ziekte te gaan praten. Juist daarom ben ik nu peerbuddy geworden, omdat ik denk dat het heel belangrijk is om zo nu en dan te praten over wat je voelt, wat je meemaakt: zowel de leuke dingen als de minder leuke dingen. Toen ik wat jonger was, dacht ik daar niet zo veel over na. Dus als je het wel eens moeilijk hebt en je zou het fijn vinden om ervaringen te delen met iemand buiten je omgeving, aarzel dan niet! Maak gebruik van dit project, want ik als peerbuddy ben er voor jou!”

Vragen of aanmelden? Stuur dan een mailtje naar v.platteel@curias.nl of bel met Vanesse Platteel, 06 54 75 65 58.
Meer lezen? Kijk op www.goodbyekinderarts.nl

Het peerbuddy project is een samenwerkingsproject van Stichting Kind en Ziekenhuis en Curias.

Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies