Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Communicatie met collega's

Communicatie met collega's
">
Praten over je functiebeperking kan lastig zijn. Studenten willen op hun stage- of werkplek niet meteen bekend staan als 'hij-met-autisme' of 'dat dove meisje'. Toch is het soms beter om wel over een beperking te vertellen.

Wel of niet vertellen?

Moet je als student nu wel of niet aan je collega's vertellen over je functiebeperking? Het blijft een lastige afweging. Studenten doen er goed aan voor zichzelf te bedenken of de functiebeperking van invloed kan zijn op het werk of dat de beperking knelpunten oplevert. In dat geval is het slim om je collega's toch te vertellen over de beperking. Zo geef je je collega's de mogelijkheid rekening te houden met jouw situatie.

Wat vertel ik wel?

Bedenk vooraf wat je precies wel of niet wilt vertellen over je functiebeperking. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen te vertellen dat je een beperking hebt en hoe deze je in je werkzaamheden belemmert. Sommige mensen kunnen uit interesse doorvragen naar zaken die je misschien liever niet wilt delen. Wees dan eerlijk en zeg gewoon dat je hier liever geen antwoord op geeft of dat je dit te persoonlijk vindt.
Over het algemeen waarderen mensen het zeer als je eerlijk en duidelijk bent over je functiebeperking. Humor helpt hierbij. Je stelt mensen hiermee op hun gemak en het neemt barrières weg.

Onbegrip bij collega's

Het kan zomaar zo zijn dat de mensen op de nieuwe werk-of stageplek nog nooit iemand hebben ontmoet met een functiebeperking. Sommige mensen kunnen zich daardoor ongemakkelijk voelen.  Het is goed om als student zelf een actieve, zelfstandige en positieve houding aan te nemen. Als iemand weinig weet van jouw aandoening en de gevolgen voor je functioneren, kan het zijn dat hij je aangepaste werkzaamheden of flexibele arbeidstijden niet begrijpt. Stap in zo'n geval op de collega af en praat open over je beperking.

 
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies