Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Joost Kuin

Joost Kuin
">

Naam: Joost Kuin

Gestudeerd: International Business & Languages, deel ervan in Duitsland (1 semester) op de de Fachhochschule Emden/Leer in Emden (Ostfriesland).

Ervaring in het buitenland: “Ik wist aan het begin van de opleiding dat ik een tijd in het buitenland moest studeren. Ik heb dat toen besproken binnen de studie, en zij zeiden dat als het goed gaat in Nederland, waarom dan ook niet in het buitenland. Ik heb een hersenbeschadiging, waardoor ik slecht zich heb, mijn korte termijn geheugen niet zo goed is en mijn zelfreflectie niet altijd goed is. Ik ben 1 semester in Duitsland gaan studeren.

Uitdagingen: “De uitdagingen vielen wel mee voor mij. Het hielp dat ik op het MBO al stage had gelopen bij een bedrijf in Duitsland. Ik wist dat een kleine hogeschool goed bij mij paste. Belangrijk was ook dat ik veel sociale contacten om me heen had in het Studentenwohnheim waar ik terecht kwam. Ik vond het een grotere drempel om aan een instantie iets te vragen dan aan medestudenten. Van tevoren wist ik bij wie ik moest zijn, wat de mogelijkheden waren, bijvoorbeeld qua woonruimte. Ik wist waar ik terecht ging komen en hoe het geregeld was daar. Ik had een contactpersoon geregeld, daar kon ik altijd langs gaan. Als ik het vergelijk met een vriendin van mij heb ik het best gemakkelijk gehad. Zo had zij een oplader nodig voor haar elektrische rolstoel wat allerlei complicaties met zich meebracht. In Nederland ligt een extra oplader bij de conciërge en ze kon daar opladen wanneer nodig. Maar het heeft haar een maand gekost om dit in Frankrijk voor elkaar te krijgen.”

Tips voor studenten:

  • Vraag van tevoren om de aanpassingen die je thuis ook hebt/krijgt
  • Zorg dat je van tevoren weet waar je gaat wonen
  • Neem zelf van tevoren al contact op met de instelling. Refereer hierbij aan je Nederlandse onderwijsinstelling. Denk aan wat je in Nederland moest regelen, en wat in het buitenland.
    Bijvoorbeeld: in Nederland gebruik je extra tijd bij tentamen, dan dit ook regelen in buitenland. Het kan lang duren voordat je zo’n verklaring krijgt dus regel het op tijd!


 

 
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies