Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Evianne van Gijn

Evianne van Gijn
">

 

Naam: Evianne van Gijn

Gestudeerd aan: Universiteit van Cambridge (Groot-Brittannië)  

Nederland: “Ik heb mijn bachelor gevolgd aan University College Roosevelt in Zeeland. Ik heb een botziekte - mijn botten kunnen snel breken – en zit hierdoor in een rolstoel. Een aangepaste kamer is daarom belangrijk en in Zeeland hadden ze er een voor mij. Ik was ook bij een andere universiteit aangenomen, maar hier liep ik tegen het probleem aan dat ik pas een aangepaste kamer kon krijgen als ik bij de gemeente ingeschreven stond. En ik kon me natuurlijk nog niet inschrijven want ik woonde er nog niet! Toen ze daar vervolgens een bejaardentehuis als mogelijkheid opperden, was de keuze voor Zeeland helemaal snel gemaakt.”

Ervaring in het buitenland: “Mijn eerste focus lag op Amerika, omdat dit land bekend staat als erg rolstoeltoegankelijk. Maar toen werd ik al aangenomen bij Cambridge en dat leek me een mooie uitdaging. Ik had een aantal vragen die ik van tevoren beantwoord wilde zien. Deze waren:

  • Wat voor soort accommodatie is er?
  • Hoe zit het met rolstoeltoegankelijkheid?
  • Hoe is de informatievoorziening?
  • Is de faculteit aangepast?

Ik heb hierover veel contact gehad met het Disability Recource Centre (DRC, zie: http://www.disability.admin.cam.ac.uk/). Zij hebben mij gevraagd wat ik nodig had en hebben me erg goed geholpen, onder andere met het vinden van geschikte woonruimte.”

Uitdagingen: “De collegegebouwen in Cambridge waren een uitdaging. Die zijn namelijk erg oud, de meesten zijn niet toegankelijk en mogen niet zomaar worden aangepast. Gelukkig werd er voor mij een oplossing gevonden: al mijn colleges werden naar een toegankelijk gebouw verplaatst.
Een andere uitdaging was het overbruggen van de grote afstanden tussen mijn woonruimte en de universiteit. Ik zit namelijk in een rolstoel. Gelukkig had het DRC een fonds voor studenten met een functiebeperking. Ik kreeg daaruit een bedrag toegekend om te gebruiken voor een taxi (bij bijvoorbeeld slecht weer). Daarnaast heeft het DRC voor mijn driewieler gezorgd, die ik tot de deur van het gebouw kan rijden. Op het begin moest ik wel iedere keer uitleggen dat ik toestemming had om de fiets voor het gebouw te parkeren – in Engeland worden driewielers namelijk niet als gehandicaptenfiets gezien. Na melding hiervan bij het DRC zijn zij hier achteraan gegaan en hoefde ik het gelukkig niet meer uit te leggen!”

Inmiddels heb ik Cambridge verlaten na een geweldige en onvergetelijke studietijd. Mijn ervaring met studeren in het buitenland met een handicap is soms lastig maar het heeft mij niet weerhouden om een nieuwe buitenland ervaring aan te gaan. Inmiddels werk ik in de Universiteit in Sydney, Australië’

Tip voor studenten: “Laat je niet weerhouden naar het buitenland te gaan! Neem zo vroeg mogelijk contact op met de instelling waar je wilt gaan studeren. Hoe eerder je erbij bent, hoe eerder je bepaalde problemen kunt oplossen! Als het er is, meld je aan voor de nieuwsbrief voor studenten met een functiebeperking. Je krijgt dan informatie over bijvoorbeeld fondsen, maar je kunt ook contact leggen met andere studenten en ervaringen delen.”

 
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies