Professionaliseringsaanbod, handreikingen en tools voor docenten

Professionaliseringsaanbod, handreikingen en tools voor docenten
">
Docenten zijn cruciaal voor het studiesucces van studenten. De vakinhoudelijke, didactische en pedagogische kwaliteiten zijn doorslaggevend mits wordt ingespeeld op de verschillen tussen studenten en onderwijs flexibel wordt aangeboden. Met vaak kleine aanpassingen kan een docent belemmeringen die studenten met een functiebeperking ervaren wegnemen, het onderwijs toegankelijk en inclusief maken en studievertraging en -uitval voorkomen.

30% van de studenten in het Nederlandse onderwijs heeft een functiebeperking. De meest voorkomende functiebeperkingen zijn dyslexie, psychische klachten en chronische ziekten. 10% van het totaal aantal studenten ondervindt ook daadwerkelijk belemmeringen in zijn of haar studie door deze, veelal onzichtbare, functiebeperkingen. Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt docenten met informatie over studeren met een functiebeperking, bijeenkomsten, praktische handreikingen, tools en een nieuwsbrief.  

Professionaliseringsaanbod

We organiseren bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen als studeren met psychische klachten, flexibel toetsen. De bijeenkomsten hebben een praktisch karakter waar theorie en praktijk elkaar afwisselen. Er wordt ingezoomd op de belemmeringen die studenten met een functiebeperking ervaren, je rol als docent en de praktische handvatten die je kunt inzetten. 
Bekijk ons professionaliseringsaanbod

Ook online bieden we diverse mogelijkheden:

Praktische handreikingen

Met praktische handreikingen en producten ondersteunt handicap + studie docenten:

Tools

We ontwikkelen regelmatig handige tools zoals:

  • Studieproces in kaart. Deze animatie toont sleutelmomenten voor studenten met een functiebeperking en maakt ook de rol van docenten duidelijk daarbij.
  • Studietips. Met studietips zoeken studenten naar oplossingen voor hun studieproblemen. Deze tips zijn geordend naar belemmering en ook voor docenten zeer bruikbaar.

Bekijk ook eens de video’s op het YouTube-kanaal van handicap + studie om een beeld te krijgen over wat het betekent om te studeren met een beperking.
En de blogs en vlogs op www.studieproceninbeeld.nl  

Nieuwsbrief

Onze maandelijkse nieuwsbrief bevat berichten over alle aspecten rond studeren met een functiebeperking, trainingen, beleid en goodpractices. Elke maand staat er ook een bijdrage in speciaal voor docenten.

Inschrijven nieuwsbrief 

Contact

Voor vragen over dienstverlening, trainingen en workshops kunt u mailen naar algemeen@handicap-studie.nl of bellen met 073-6800783.

 
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies