Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Interview Daro Nakshbande

Interview Daro Nakshbande
">
Daro Nakshbande is bestuurslid Voorlichting & PR bij de stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS). Hij studeert aan de Universiteit van Cambridge en heeft een persoonlijke connectie met het onderwerp studeren met een beperking; zijn zusje heeft een spierziekte, en overweegt een studie te volgen in het buitenland.

Wat waren jouw drijfveren om naar het buitenland te gaan?

“Ik heb de laatste 2 jaar van mijn VWO al in het Verenigd Koninkrijk gedaan. Mensen ontmoeten uit verschillende landen, dat sprak me heel erg aan. Toen ik doorkreeg dat ik de punten en de mogelijkheid had om me daar aan te melden, wilde ik het gewoon proberen. Het is zeker uitdagend! Ik zoek niet altijd de risico’s op, maar dat heb ik hier blijkbaar wel gedaan.”

Hoe bekostig je je studie in het buitenland?

“Ik volg de bachelor Human Social and Political Science en dat is op zich al redelijk duur. Ik krijg wel een lening van DUO, maar deze is niet toereikend. Ik ben niet bang om te lenen, maar het is nu wel spannend hoe het door de Brexit over een paar jaar uit gaat zien met de hoogte van de collegegelden. Daar hangt het wel een beetje van af of ik hier nog een master ga volgen. Ik kan me voorstellen dat het financiële aspect voor studenten met een functiebeperking sterk meetelt in hun keuze al dan niet in het buitenland te gaan studeren. Je moet na je studie immers wel de mogelijkheid hebben om alles terug te betalen en hoe onzekerder dit is, hoe lastiger de keuze.”

Waar heb je informatie gevonden over studeren in het buitenland?

“Via UWC (United World Colleges), via wie ik een deel van mijn VWO in het buitenland heb gedaan, kreeg ik alle informatie. Het UWC geeft financieel advies en informatie. Dus ik heb nooit ergens anders aangeklopt. Zie: http://www.uwc.nl/over-uwc.”

Heb je nog tips voor studenten met een functiebeperking?

“Niet vanuit mijn persoonlijke ervaring. Maar tijdens mijn studie kwam ik een student tegen uit Amerika. Zij gaf aan dat je je buiten Amerika echt kenbaar moet maken als iemand met een handicap of beperking om mee te kunnen praten over toegankelijkheid. Ik denk dat een belangrijke tip is om dus naar buiten te treden, jezelf kenbaar te maken. Dit helpt ook bij het regelen van voorzieningen.”

Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies