Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Online cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+ 03-10-2016

03 oktober 2016
Online cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+ 03-10-2016
">
Docenten krijgen in toenemende mate te maken met studenten die tijdens de studie worden belemmerd door een functiebeperking. Steeds meer studenten maken hun functiebeperking kenbaar en stellen hun docenten hier vragen over. Naar aanleiding hiervan heeft handicap + studie in samenwerking met de VU een online cursus ‘Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+’ ontwikkeld voor universitaire docenten. Op 3 oktober 2016 start een tweede groep. Inschrijven kan tot 2 oktober 2016. Ook hbo-docenten kunnen deelnemen.

Door de cursus krijgen docenten meer inzicht in de groep studenten+. Docenten ervaren hoe zij het onderwijs meer toegankelijk kunnen maken en leren wat ze als docent voor de individuele student kunnen betekenen: wat doe je zelf, wanneer verwijs je door en naar wie. Toegankelijker onderwijs en goede signalering en doorverwijzing helpt niet alleen de individuele student+, maar ook een grote groep studenten om de studie succesvol te doorlopen.

Inhoud

De online cursus bestaat uit drie modules:

  1. Signaleren: signalen van studenten herkennen en bespreekbaar maken
  2. Onderwijs geven: de principes van Universal Design for Learning en wat docenten concreet kunnen doen om het onderwijs toegankelijker te maken
  3. Doorverwijzen: wat  kun je als docent zelf betekenen voor de student+ en waarvoor je door moet verwijzen.

Opbouw

Elke module start met de doelen en een voorkennistest. Aan de hand van de uitkomsten van deze test volgt een advies om de module al dan niet te volgen. De module start met het opdoen van informatie, onder andere door het bestuderen van verschillende bronnen. Vervolgens gaan docenten aan de slag met een oefenopdracht en een opdracht in de eigen situatie. De uitkomsten en bevindingen van deze opdrachten worden online gedeeld met de andere deelnemers van de cursus. De module sluit af met een zelfevaluatie. 

Tijdsinvestering

Iedere module duurt ongeveer twee uur. Aan de hand van opdrachten, literatuur, filmpjes en door ervaringen uit te wisselen via een forum doen docenten kennis en vaardigheden op. Bij opdrachten kiezen docenten welke bronnen ze willen raadplegen. Meerdere bronnen raadplegen is altijd mogelijk. Houd hierbij wel in gedachte dat de tijdsinvestering dan langer is dan twee uur per module.

Cursisten bepalen zelf wanneer zij tijd aan de cursus besteden: door middel van een inlogcode en wachtwoord kan op ieder gewenst moment worden ingelogd.

Privacy

Persoonlijke informatie die iemand verstrekt bij aanmelding wordt niet gedeeld met derden of publiek toegankelijk gemaakt.

Informatie die iemand verstrekt via de online cursus via het forum, kan worden gelezen door andere deelnemers die starten in dezelfde periode. Dit is ook de bedoeling: onderlinge uitwisseling van informatie. Deze informatie is alleen door de groep in te zien. Alle informatie wordt een half jaar na de start van de cursus verwijderd.

Aanmelding

Op 3 oktober 2016 start er weer een groep. Inschrijven kan tot 2 oktober 2016. Deelnemers werken in een vaste groep. Binnen deze groep kunnen zij online ervaringen delen en vragen om feedback. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Klik hier voor aanmelden.

Meer informatie

Neem voor vragen over de (inhoud van de) cursus contact op met Hannelore Veltman: Hannelore.veltman@handicap-studie.nl, 06-54675596.

Agenda

Vorige maand
Volgende maand
oktober 2018
ma
di
wo
do
vr
za
zo
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies