Handicap + studie heeft voor het blad Examens, tijdschrift voor toetskpraktijk een interessant artikel geschreven over Universal Design for Learning en alternatieve toetsing.
Het artikel beschrijft hoe UDL niet uitgaat van aanpassingen per student maar de variatie tussen studenten vanaf het begin meeneemt in de onderwijs- en toetsontwikkeling. Door te durven variëren in toetsing en/of de student de mogelijkheid te geven te kiezen uit verschillende toetsvormen en/of toetsmomenten kan iedere student op de manier die het beste bij hem of haar past, laten zien dat hij of zij de leerdoelen behaald heeft.
Voordelen voor iedereen
Door vanaf de start van de onderwijs- en toetsontwikkeling rekening te houden met verschillen tussen studenten zijn minder individuele aanpassingen nodig. Studenten met een functiebeperking hebben hierdoor minder speciale aandacht nodig en lopen ook minder studievertraging op, omdat er voor hen geen extra zaken geregeld hoeven te worden. Dit is niet alleen fijn voor studenten met een functiebeperking, maar ook voor studerende moeders, topsporters, studenten met Nederlands als tweede taal en jonge ondernemers.
Niet minder, maar anders
UDL vraagt er niet om de doelen van de opleiding te verlagen. De kunst in UDL is om de opleidingsdoelstellingen, in de vorm van bijvoorbeeld leerdoelen of opleidingscompetenties, juist vast te houden. Zo worden de uitdaging en de hoge verwachtingen ten aanzien van alle studenten behouden.
Als ondersteuning bij alternatieve toetsing heeft handicap + studie het referentiemodel ‘Toetsing niet minder, maar anders’ ontwikkeld. Dit geeft examencommissies handvatten om op een verantwoorde wijze aanpassingen in toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking vast te stellen.
Lees hier het volledige artikel over Universal Design for Learning en alternatieve toetsing.
Bron: www.professioneelbegeleiden.nl