Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website http://www.handicap-studie.nl

Is haar leven 170.000 euro waard?

13 november 2017
Is haar leven 170.000 euro waard?
">
Studente Robin Kok (25) heeft taaislijmziekte. Ze schreef NRC een brief over haar begrip voor minister Schippers, die een duur medicijn niet wil vergoeden.

Stel: er is een nieuw medicijn op de markt. Het is veelbelovend voor mensen met een levensbedreigende ziekte die jij ook hebt. Het is alleen zo duur – 170.000 euro per patiënt – dat de minister zelf met de farmaceut Vertex over de prijs onderhandelt. Dan vraag je je als patiënt tegen wil en dank af: ben ik dit wel waard?

Masterstudente arbeid, organisatie en gezondheid Robin Kok (25) uit Utrecht staat voor dat dilemma. Ze heeft taaislijmziekte, schreef ze aan de NRC in een brief. Het medicijn Orkambi kan haar leven verbeteren, maar komt voorlopig nog niet in het basispakket. Prijsonderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en producent Vertex Pharmaceuticals liepen stuk. Eerst moet de producent meer inzicht bieden in het kostenplaatje van het medicijn, pas dan wil de minister weer om de tafel gaan zitten met de farmaceut.

Naar de brief  'Ondanks mijn wanhoop sta ik achter Schippers'