Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website http://www.handicap-studie.nl

Studeren in het buitenland

-
Studeren in het buitenland
">
Studenten met een functiebeperking die (een deel van) hun studie of stage in het buitenland willen volgen, moeten een aantal zaken goed regelen.

Naast een fantastische ervaring, kan een studie of stage in het buitenland ook een voordeel opleveren tijdens de zoektocht naar een baan. Werkgevers zien dat iemand zelfstandig is ingesteld en zich niet laat beperken. Daarnaast is een buitenlands studieavontuur vaak heel leerzaam.

Oriëntatie

Het is belangrijk om ruim van te voren te beginnen met de voorbereiding op een studie of stage in het buitenland. Voor iedere student die naar het buitenland gaat geldt dat er veel bij komt kijken. Voor studenten met een functiebeperking is het extra belangrijk alles goed te regelen.

Het Bureau Buitenland of het International Office van de hogeschool of universiteit heeft specifieke informatie op het gebied van studeren in het buitenland. Daarnaast kunnen zij studenten in contact brengen met andere studenten die in het buitenland hebben gestudeerd. Het is verstandig om te kijken of er bij de buitenlandse onderwijsinstelling een contactpersoon voor studeren met een functiebeperking is.

Financiën

Studenten die in het buitenland willen studeren, kunnen een Erasmusbeurs aanvragen. Deze is bedoeld als tegemoetkoming in de extra mobiliteitsuitgaven zoals reiskosten, verzekering en bijkomende kosten.
Studenten die zonder extra voorzieningen niet in staat zijn in het buitenland te studeren of stage te lopen, kunnen in aanmerking komen voor aanvullende subsidie bovenop de Erasmusbeurs. De aanvraag voor deze subsidie loopt via de onderwijsinstelling.
Studenten die een Wajonguitkering ontvangen, moeten hun verblijf in het buitenland melden bij het Uitvoeringsinstituut.

Zorg en verzekering

Het is aan te raden zorg in het buitenland goed te regelen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Bij medicijngebruik is het handig een medisch paspoort met doktersverklaring mee te nemen.
  • Voor hulpmiddelen in bruikleen is toestemming van de verstrekker nodig om deze naar het buitenland te kunnen vervoeren.
  • Maak afspraken met de verstrekker van het hulpmiddel over eventuele reparaties en onderhoud.
  • Studenten met een PGB kunnen hun zorg ook inkopen in het buitenland. Neem wel vooraf contact op met het zorgkantoor.
  • Zorg voor een goede (zorg)verzekering en vraag om een verzekeringsverklaring buitenland. Studenten die (fysio)therapie of medische zorg nodig hebben, doen
  • er goed aan vooraf uit te zoeken waar ze hiervoor terecht kunnen en of dit wordt vergoed door de verzekering.

Meer informatie over studeren in het buitenland? Bekijk de brochure 'Studeren in het buitenland'.

Op de door studenten opgerichte website http://inhetbuitenlandstuderen.nl/ kunnen kosten voor onder andere studie, huur en levensonderhoud van verschillende steden met elkaar worden vergeleken. 

Downloads